Dit project in Noord-Holland is in zekere zin zélf een startup. Vanuit bedrijven hebben 5 kwartiermakers zich sinds 2012 ingezet om de snelle ontwikkelingen in de technologie en arbeidsmarkt in hun sector van food/procesoperators op een slimme, structurele manier op te pakken. Inmiddels 17 bedrijven hebben daarbij de handen ineengeslagen en ook regionale overheden erbij getrokken.

Kern van dit project is de opzet en inrichting van een techniekcampus in Zaanstad, waaraan men een nieuw pakket van techniekopleidingen op MBO-niveau is gaan verbinden. Daarmee heeft men kennis gebundeld, nieuw beroepsonderwijs tot bloei gebracht, jongeren opgeleid en banen voor hen in de bedrijven mogelijk gemaakt. Voorheen was deze opleiding nog niet in deze regio, ondanks het aandeel voedselverwerkende bedrijven. Ondanks dat het initiatief relatief kleinschalig is, voorziet het in een behoefte, blijkend uit het feit dat ondernemers van begin tot eind hun verantwoordelijkheid hebben genomen.

Typerend: de concrete focus op jongeren in BOL 2 en BOL 3 opleidingen – vaak een opleidingsniveau die minder aandacht ontvangt. Ook de al bestaande BOL 4 opleiding profiteren van extra praktijkcomponenten die via de techniekcampus mogelijk zijn gemaakt ook binnen hun studie. Hierdoor kunnen de bedrijven jongeren vanuit het vmbo met een concreet aanbod ervaring en kennis laten opdoen en perspectief bieden. Deze lacune is daarmee overbrugd.

Winnaars en genomineerden

Make IT Work

Make IT Work

‘Make IT Work’ werft werknemers zonder tech-achtergrond die via omscholing nieuwe functies en capaciteiten aankunnen …

Lees meer
Extra Strong

Extra Strong

PPS Extra Strong richt zich op LLO van ‘kwetsbare medewerkers’ in zorg en welzijn, die moeite hebben met het bijhouden …

Lees meer
Hemelswater

Hemelswater

Klimaatverandering zorgt voor veel meer wolkbreuken en steden lijden daardoor forse schades.

Lees meer
Aquabots

Aquabots

Het RDM Centre of Expertise werkt sinds 2014 met een reeks partijen in het bedrijfsleven, onderzoek, hbo, wo…

Lees meer

De Pro-Motor award is een initiatief van Katapult.