In het project ‘Make IT Work’ werven de hogeschool van Amsterdam samen met bedrijven werknemers zonder tech-achtergrond die via omscholing nieuwe functies en capaciteiten aankunnen als IT-medewerker op HBO-niveau. Men wil hiermee zowel de relatief hoge werkloosheid onder hoger opgeleiden als het tekort aan IT’ers op niveau aanpakken en brengt samen de kandidaat en de baan bij elkaar. Honderden mensen hebben op deze manier inmiddels (nieuw) werk gevonden.

Hierbij zijn de volgende boeiende aspecten die dit project doen opvallen:

  • De omscholingscursus wordt deels binnen de hogeschool, deels bij de werkgever uitgevoerd. Men werkt hierbij met groepen die vier maal per jaar van start gaan.
  • Het project wordt Europees erg gewaardeerd en geldt als een model dat door de Europese Commissie wordt verspreid in andere landen in het kader van de skills-strategie van het programma Digital Europe.
  • Het rendement is hoog: 91% van de deelnemers behaalt het certificaat en 97% van hen is blijvend aan het werk in de IT. Men bereikt daarbij een derde aan vrouwelijke deelnemers.
  • Er zijn 85 werkgevers/bedrijven die met het project werken van overheden tot startups.
  • Er is sprake van expansie van het aanbod, zowel naar een deeltijdvariant voor ‘zittende mensen’ bij de deelnemende bedrijven, als naar Noord Nederland samen met Stenden en Hanzehogeschool.

Winnaars en genomineerden

Cleantech Center

Cleantech Center

Nog nooit was de behoefte aan nieuwe oplossingen op het gebied van duurzaamheid en energie zo groot …

Lees meer
Betonstaal

Betonstaal

De bouw is flink in beweging: veel werk, te weinig goed opgeleid personeel en de druk van klimaatvraagstukken …

Lees meer
Cybercrimineel

Cybercrimineel

Het is de nachtmerrie van iedere ondernemer: gehackt worden waardoor je bedrijf plat ligt …

Lees meer
Talent IT Twente

Talent IT Twente

ICT-talenten zijn goud waard voor het mkb en daarom maakt Talent IT Twente zich sterk voor inzet en behoud van …

Lees meer
Extra Strong

Extra Strong

PPS Extra Strong richt zich op LLO van ‘kwetsbare medewerkers’ in zorg en welzijn, die moeite hebben met het bijhouden …

Lees meer